7 websites gratis foto's

7 websites met mooie gratis foto’s zonder gedoe

“Eindelijk af!” Job, managementcoach (48) is blij. Het is altijd een hele bevalling, maar het is weer gelukt. “Morgen zet ik mijn blog op mijn site, nu alleen nog een goede foto vinden. Pff, waar moet ik beginnen? Ik verdwaal altijd…”

Een goede foto bij je blog is belangrijk. Een open deur, maar een foto moet de sfeer van je verhaal goed weergeven. Je lezer aanzetten je blog te gaan lezen. Het vinden van een goede foto is soms net zo’n grote uitdaging als het schrijven van je blog.

Op diverse plekken vind je afbeeldingen. Talloze sites waar je stockfoto’s kunt kopen en minstens zoveel sites waar de beelden gratis zijn. Als je deze onbetaalde beelden gebruikt, is het belangrijk dat je geen auteursrecht schaadt.

Let op auteursrecht

Je kunt het best zoeken naar afbeeldingen met een Creative Commons-licentie. Bij beelden met deze licentie behoudt de maker alle rechten, maar geeft toestemming zijn of haar werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Zo’n Creative Commons-licentie maakt aan iedereen duidelijk onder welke voorwaarden het werk gebruikt mag worden zonder dat er telkens toestemming nodig is. Het complete overzicht van de richtlijnen tref je hier.

Zo gaat het niet mis

Wil je zeker zijn dat het niet misgaat, gebruik dan altijd beelden met een CC0-licentie (Creative Commons Zero). Dit houdt in dat er geen enkele restrictie op het gebruik van een afbeelding zit. Als je beelden van een ander gebruikt, is het altijd netjes een bron- en/of naamsvermelding te doen.

Op deze 7 websites vind je de mooiste foto’s met een CC0-licentie.

 1. Unsplash
  Een prachtige site met de meest uiteenlopende foto’s. De site heeft een redelijk beperkte zoekfunctie, maar ik vind eigenlijk altijd wat ik zoek.
 1. Stocksnap
  Enorm uitgebreide database met mooie foto’s. Je kunt je ook abonneren en ontvangt dan wekelijks een e-mail met hun meest populaire beelden.
 1. Gratisography
  Als je originele beelden met een beetje gekkigheid zoekt, ben je hier aan het goede adres. (zie vooral  onder het kopje whimsical). Ryan McGuire deelt zijn persoonlijke foto’s en verzoekt je wel er netjes mee om te gaan.
 1. Death to the stockphoto
  De titel van deze site klinkt wat onvriendelijk, maar anders dan doet vermoeden, vind je hier prachtig en origineel beeldmateriaal. Als je je aanmeldt, ontvang je regelmatig een mail met een gratis pakket foto’s.
 1. Pixabay
  Goed beeldmateriaal. Niet alleen foto’s, maar ook vectoren, video’s en illustraties. Op de site staan ook foto’s van Shutterstock waarvoor wel een vergoeding wordt gevraagd.
 1. Pexels
  Op Pexels vind je veel mooie foto’s en ook hier is een goede zoekfunctie aanwezig.
 1. Flickr
  Deze site heeft een hele goede zoekoptie en is één van de meest omvangrijke databases. In je zoekresultaten kun je linksboven in het scherm selecteren welke licentie je zoekt. Als extraatje: New old Stock hoort hier ook een beetje bij. Op deze site vind je de mooiste vintage foto’s. Vrijwel alle foto’s zijn gelinkt naar Flickr en als je het instituut noemt waar de foto vandaan komt is dat al voldoende. Geen zoekmogelijkheid, wel heel veel nostalgie.

Nog een laatste tip

Als je op beeldenjacht gaat, maak dan een map aan en verzamel beelden waar je een goed gevoel bij hebt of het idee dat je ze in de toekomst kunt gebruiken. Scheelt een hoop zoekwerk de volgende keer.

Wil je echt een uniek plaatje? Pak dan je smartphone of camera en maak zelf een passende foto.

Wil je je tijd liever besteden aan de inhoud van je blog? Heb je geen zin meer om urenlang achter je computer te zitten op zoek naar de juiste foto? Wil je niet meer verdwalen in het oerwoud van beelden? Doe je voordeel met mijn tips hierboven of bel me op 06-46031410 of mail me via andrea@andreawerkhoven.nl.

Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] beelden die daarbij passen. Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor mooie afbeeldingen, in mijn eerder blog vind je mooie gratis afbeeldingen zonder […]

Reacties zijn gesloten.

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.