Loop jij achter de feiten aan?

Loop jij achter de feiten aan?

Coach José beent voor me uit naar haar kantoor. “De komende vier maanden heb ik zoveel werk dat ik écht niet meer weet hoe ik het voor elkaar moet krijgen. Het stapelt zich maar op. Ik heb twee afspraken voor nieuwe opdrachten en daar moeten daarna de offertes voor komen. Mijn e-mailbox puilt uit, er moeten vijf facturen uit vandaag en ik moet nog drie mensen terugbellen straks…”

“Maar genoeg geklaagd. Kom we gaan aan het werk.” José doorzoekt haastig de stapels papier. “Ik weet zeker dat mijn kladblok hier ergens moet liggen”. Het deuntje van haar Whats app klinkt. “Oh ja, ik zou vandaag de kinderen ophalen… Die facturen vanavond dan maar maken, welke dag is het ook alweer? Oh nee, glad vergeten! Jeanine is jarig en geeft een feestje vanavond. Wanneer moeten die facturen dan?” Ze slaakt een diepe zucht.

Je loopt vast

Als je alleen werkt, is er niemand die tegen je zegt dat je dingen anders aan kunt pakken. Je e-mail elk kwartier checken en beantwoorden. Alles wat je te doen hebt op losse blaadjes bijhouden. Je bestanden op je computer zomaar ergens opslaan. Je doet het al jaren zo, dus waarom zou je?

Er komt een moment dat de realiteit je inhaalt en dan kan je niets anders doen dan je werk op een andere manier aanpakken. Anders loop je vast.

Als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Je oefent niet alleen je vak uit, maar bent ook salesmanager, boekhouder en marketeer. Zaken waar je minder goed in bent, kosten nu eenmaal meer tijd.

Of wat dacht je van dingen die helemaal niet leuk zijn om te doen? Facturen maken, lastige klanten bellen of je inbox uitmesten. Schuif jij ze voor je uit? En afleiding? Reageer jij op elk geluid wat je smartphone of laptop produceert?

Kan het ook anders?

José en ik zetten haar werkzaamheden op een rij en kijken wat anders kan. Zijn er werkzaamheden die iemand anders kan overnemen of kan er iets geautomatiseerd?

We stellen om te beginnen vast dat ze een groot deel van haar tijd besteedt aan het direct reageren op berichten en e-mails. José geeft aan dat ze zich opgejaagd voelt door de geluiden en het gevoel heeft dat ze direct moet antwoorden. Niet nodig en volgens mij één van de grootste onrustveroorzakers.

We passen de instellingen van haar smartphone en computer aan. Er komen voortaan geen meldingen en geluiden meer uit. Haar e-mail haalt José vanaf nu handmatig binnen in plaats van dat ze automatisch elke minuut haar mailbox instromen.

Het zijn vaak kleine veranderingen die heel veel opleveren. Je werk overzien en routines doorbreken, dat is waar het om gaat.

José besluit dat ik voortaan haar facturen mag maken en haar offertes redigeer en verzend. Samen ruimen we de stapels op haar bureau op en organiseer ik de bestanden op haar laptop.

Voel jij je opgejaagd? Overzie jij je werk niet meer? Loop je achter de feiten aan? Bel me op 06-46031410 of mail me via andrea@andreawerkhoven.nl.

Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.