Weet jij niet hoeveel contacten je hebt?

Weet jij niet hoeveel contacten je hebt?

Esther en ik zaten aan haar bureau, onze laptops gebroederlijk naast elkaar. “De afgelopen jaren heb ik heel wat mensen ontmoet, getraind en gecoacht. Ik denk dat ik in totaal zo’n 800 contacten heb”.

“Klinkt goed”, zei ik. “Welk programma gebruik je?” “Eeeh, mijn mailbox?” zei ze aarzelend. “En ik heb hier nog drie Excelbestanden en wacht, hier is de intekenlijst van het congres waar ik vorige maand sprak, hier nog een lijstje. De cursor schoot over het beeldscherm en de muis klikte er op los.

Gemiste kans

Er kwamen nog een aantal bestanden boven tafel en ook Linkedin en Mailchimp bleken een mooie bron. Ik ging met al haar gegevens aan de slag en maakte er een overzichtelijk geheel van. Uiteindelijk bleek ze bijna 1900 contacten te hebben. Dat klinkt beter!

Esther had al jaren geen duidelijk overzicht van haar contacten, domweg omdat er geen centrale plek was waar ze deze gegevens verzamelde. Op deze manier was het onmogelijk gericht contact te onderhouden met haar klanten en de mensen die dat zouden kunnen worden: een gemiste kans.

Een goed programma waar je al deze gegevens in kunt onderbrengen is ideaal. Eén waar jij goed mee kunt werken en eenvoudig vindt wat je zoekt. Als het aantal contacten en klanten dat je hebt overzichtelijk is, kun je prima je eigen systeem maken, bijvoorbeeld in Excel.

Denk vooruit

Samen bepaalden we de criteria waaraan het systeem voor Esther moest voldoen. Dat is voor iedereen anders, maar noodzakelijk om van te voren goed over na te denken als je je weg wilt vinden in het oerwoud aan verkrijgbare programma’s. Denk een ook aantal jaren vooruit. Voldoet dit programma over 5 jaar nog steeds? Neem voor dit proces rustig de tijd.

Esther koos voor het gebruik van Autorespond. Ze wilde nu echt serieus aan de slag met het benaderen van haar potentiële klanten en ze wilde ook haar bestaande klanten goed bedienen en de aandacht geven die ze verdienen.

Autorespond

Autorespond is een marketingtool voor zelfstandigen en kleine bedrijven en koppel je aan je website via formulieren. Zo verzamel en beheer je (potentiële) klantgegevens en kun je ze zeer gericht en automatisch benaderen. Daarbij kun je je blog of nieuwsbrief in jouw huisstijl vanuit dit programma verzenden. Naast mogelijkheden om je diensten online te verkopen hebben ze een dijk van een helpdesk.

“Nooit gedacht dat ik zoveel contacten had, wat super dat ik nu alles op een rijtje heb”, zei Esther. “Ik ben echt heel blij dat ik de hele implementatie aan jou heb kunnen overlaten, want dat hield me al die tijd tegen. Dit programma geeft me zoveel meer mogelijkheden om mensen gericht te benaderen met wat ik te bieden heb. Ik heb nu weer goed overzicht en weet zeker dat ik zo meer omzet kan genereren”.

Zoek jij een goed systeem om je klantgegevens te beheren? Weet je niet hoe je het moet opzetten? Word je al benauwd van het idee dat je met zo’n nieuwe tool aan de slag moet? Bel me of mail me op andrea@andreawerkhoven.nl. Dan kijken we samen hoe je het aan kunt pakken.

Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.