Je hoeft het niet altijd zelf te doen!

Lukt het je niet alles zelf te doen?

“Wil je de puntenslijper even aangeven?” Eva zag de tranen opwellen in de ogen van haar dochter en realiseerde zich dat ze net iets te fel reageerde op haar vraag. De laatste tijd gebeurde haar dat steeds vaker en ze begreep dat het nu écht tijd werd daar wat aan te doen. “Ik herken mezelf af en toe niet meer. Ik wil niet meer zo’n kort lontje hebben en gewoon rustig reageren!”.

De combinatie eigen bedrijf en gezin leek Eva in het begin zo ideaal, maar nu na een jaar kwam ze er achter dat het niet altijd eenvoudig is alle ballen in de lucht te houden. Een bestaan als zelfstandige lijkt soms de enige manier een gezin te combineren met werk. Zeker als je ervoor kiest je kinderen zelf te verzorgen en niet naar de opvang te brengen.

Verwar vrijheid niet met flexibiliteit

In theorie geeft de combinatie eigen bedrijf en gezin je de vrijheid je tijd in te delen, zoals jij dat wilt. In praktijk betekent het dat je toch nog even dat telefoontje van je klant beantwoordt als je je kind staat aan te kleden voor zwemles. Of dat je tussen het huiswerk uitleggen door nog net even dat ene mailtje verstuurt.

Onderschat niet wat het met je doet als je continu moet schakelen tussen al je rollen. Voor je het weet, zit je vast in een patroon waarin jij alle taken op je schouders neemt en jezelf erop betrapt dat je vaak ’s avond nog zit te werken, terwijl je weet dat je eigenlijk een ochtendmens bent.

Je kunt niet alles zelf doen

Het is dus zeker niet eenvoudig om gezin en eigen bedrijf te combineren. Het vergt doorzettingsvermogen en een flinke dosis organisatie. Het is ook een illusie te denken dat je het allemaal alleen kunt. Het goede nieuws is dat dat ook niet hoeft! Er zijn zoveel mensen die je kunnen en willen helpen. Of het nu gaat om hulp in je gezin en bij het huishouden of om ondersteuning op professioneel gebied.

Het overdragen van je werkzaamheden is lastig. Jij bent natuurlijk de enige die weet hoe jouw bedrijf in elkaar zit en niemand kan je badkamer schrobben zoals jij. Op den duur kom je er niet onder uit toch een aantal taken los te laten. En weet je? Als je dat stap voor stap doet, valt het reuze mee. Na een tijdje merk je dat je weer overzicht hebt en voel je de rust die het loslaten oplevert.

“Kom lieverd, dan gaan we lekker tekenen”. Eva zag hoe haar dochter straalde en voelde de armpjes van haar kleine meisje om haar nek. Dat voelt al een stuk beter.

Weet jij af en toe niet hoe je het voor elkaar moet krijgen? Krijg jij je werk niet georganiseerd? Snak jij naar een beetje rust? Bel of mail me via andrea@andreawerkhoven.nl, dan kijken we samen of je wat taken aan mij over kunt laten.

Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.