Sta jij te weinig stil bij waar je mee bezig bent

Sta jij te weinig stil bij waar je mee bezig bent?

Nog een paar dagen en dan is het jaar al weer voorbij, wat is het gevlogen. Maaike pakt haar agenda van haar bureau. Ze bladert vluchtig en ziet haar afspraken, aantekeningen en doorgestreepte to-do-lijsten van het afgelopen jaar. Ze komt aan bij de laatste bladzijden. Ze staart uit het raam en laat haar gedachten de vrije loop.

Oh ja, wat was dat leuk! Die nieuwe klant waar ze begin dit jaar bijna letterlijk tegenop liep. En na het mooie gesprek met hem volgde een interessante opdracht. En het ontwikkeltraject voor de complete directie bij die grote multinational. Dat vlak voor het van start ging door hen werd afgeblazen. Een dikke tegenvaller…

En voor de zomer dat acquisitiegesprek wat helemaal de mist in ging. Dat had ze beter kunnen voorbereiden… Toen de zomer en nazomer. Een periode met veel te veel klussen tegelijk. Ze krijgt het er benauwd van als ze er aan terugdenkt. Dat mag echt op een andere manier volgende keer.

Een versnelling lager

Maaike’s telefoon gaat. Ze neemt op. Terug in de realiteit. Een nieuwe klant met een spoedklus, nog even op het laatste moment. Wat zou ze graag een beetje gas willen terugnemen nu, even een versnelling lager, de rem er op.

In december voel je die behoefte om stil te staan het duidelijkst. Een goed moment om af te ronden. Om daarna een periode van bezinning en stilte in te lassen. Bij de meeste mensen is daar helemaal geen ruimte voor in deze tijd van het jaar. Het ziet er heel anders uit…

Opgeslokt door min of meer verplichte kerstborrels en -diners. Adressenbestand opschonen, zodat je kerstkaarten dit jaar wel op het goede adres terechtkomen. De financiële afronding van het jaar, al die klusjes die al maanden wachten.

In die waan van de dag maak je dan geen tijd om stil te staan. Om van een afstand te kijken naar wat je allemaal aan het doen bent. Jammer, want het brengt je veel. Niet alleen in december trouwens.

Het doet denken aan die prachtige uitspraak van de Deense filosoof Kierkegaard: Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Door terug te kijken weet je welke veranderingen je aan moet brengen om verder te kunnen.

Stilstaan = groei

Stilstaan en reflecteren gaat over groei, over ontwikkelen. Belangrijk dus. Terugkijken en jezelf dingen afvragen. Wat deed je in een bepaalde situatie en hielp dat? Of juist niet? Hoe voelde je je bij bepaalde beslissingen?

Hieronder een aantal vragen die je kunnen helpen. Gebruik ze als leidraad om terug te kijken én vooruit te kijken.

 1. Wat bereikte je? En wat heb je niet bereikt, wat je wel had willen bereiken?
 2. Wat is het leukste compliment wat je kreeg?
 3. Wat is het belangrijkste wat je leerde?
 4. Wat was de beste beslissing die je het afgelopen jaar nam?
 5. Wat zou je anders hebben gedaan als je wist wat je nu weet?

Maaike is trots. Trots op wat ze afgelopen jaar bereikte bij haar nieuwe klant. En ze weet nu dat ze haar aquisitiegesprekken voortaan beter moet voorbereiden, meer aandacht besteden aan de details. Dat ze niet teveel klussen tegelijk moet aannemen en best een keer ‘nee’ kan zeggen. En dat ze bewust meer tijd inplant om stil te staan.

Ben jij bezig met je persoonlijke groei van jezelf of je onderneming? Wil jij wel eens wat vaker stilstaan bij wat je doet? Wil jij ruimte en tijd hebben voor je ontwikkeling terwijl je bedrijf op koers blijft? Mail me andrea@andreawerkhoven.nl of bel 06 46 03 14 10 om te bespreken wat ik voor je kan betekenen, waardoor je meer ruimte krijgt voor jouw eigen groei en die van je bedrijf.


Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.


credits foto: Seb Creativo

2 antwoorden
 1. macgyver
  macgyver zegt:

  60% van mijn omzet komt uit het laatste kwartaal,
  ben altijd blij als het weer januari is.
  eventjes rust, tenminste zo gaat het al jaren.
  ben alleen bang dat dit jaar nog drukker wordt,
  wordt snel tijd dat ik nee leer te zeggen : )

  • andrea werkhoven
   andrea werkhoven zegt:

   Misschien goed om in januari een reflectiemoment in te bouwen. Te kijken of je het misschien anders kunt aanpakken : )

Reacties zijn gesloten.

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.