Ontwikkel jij je niet meer?

Ontwikkel jij je niet meer?

“Ik heb het gevoel dat ik een beetje in cirkeltjes loop. Ik werk heel hard en doe vreselijk mijn best, maar het lijkt of ik niet vooruitkom. Me niet meer ontwikkel. Of ik er helemaal geen tijd meer voor maak. De sleur zit er goed in… Ik draai elke dag mijn programma af en dat gaat eigenlijk gewoon heel goed, maar dat is het dan ook. Ik heb het gevoel dat ik geen échte stappen meer zet.”

De sleur zit er goed in… Ik zet geen échte stappen meer

Coach Janneke zit tegenover me aan tafel en ik zie hoe ze worstelt. Het brengt me op een idee en ik vertel haar over de Tedtalk die ik een aantal weken geleden zag. Die van Eduardo Briceño over hoe je beter kunt worden in dingen die je belangrijk vindt.

Briceño is spreker, schrijver en één van de oprichters en directeur van Mindset Works. Een bedrijf met de missie een wereld te scheppen waarin mensen op zoek gaan naar en vervuld worden door een leven lang groei en ontwikkeling.

Kom je niet vooruit?

Die ontwikkeling gaat natuurlijk op voor je werk, maar geldt ook voor een hobby of een betere ouder zijn bijvoorbeeld. Heb jij het gevoel dat je heel hard je best doet, maar dat je niet vooruitkomt? Je bent niet de enige.

In zijn verhaal vergelijkt Briceño gedrag waarmee je grote prestaties levert met gedrag wat groei brengt. Hij onderscheidt twee zones in het leven: de leerzone en de prestatiezone. De meest succesvolle manier om door het leven te gaan is tussen deze twee zones te schakelen. Stap voor stap nieuwe vaardigheden aanleren in de leerzone en toepassen in de prestatiezone.

Prestatie of groei

In de prestatiezone is het doel zo goed mogelijk je best doen. Je concentreert je op iets wat je al beheerst en voert dat uit. Hier treedt de automatische piloot in werking. De kans dat je fouten maakt is minimaal. Denk aan de coachingssessies die Janneke elke dag doet. Ze beheerst haar vak als geen ander en voert dat elke dag uit.

In de leerzone is het doel beter te worden. Je concentreert je op iets wat je nog niet kunt en beheerst en je doet dingen om je te verbeteren. Zo geeft Janneke regelmatig lezingen. Ze weet dat ze zeer deskundig is, maar dat presenteren… Dat wil ze graag verbeteren. Dan komt haar verhaal beter over.

Ga op onderzoek uit. Lees. Stel vragen. Reflecteer

Door te kijken uit welke onderdelen dat presenteren bestaat, kun je de behapbare stukken ontwikkelen. Zo gaat Janneke aan de slag. Ze maakt elke dag 10 minuten vrij om te oefenen voor de spiegel. Ze merkt dat ze na elke presentatie meer positieve reacties krijgt.

Tijd maken dus

Het wordt tijd dat je momenten inplant om vaker af te reizen naar de leerzone. De plek waar je je ontwikkelt en waar dus de basis ligt voor je toekomst. Plan één keer in de week bijvoorbeeld een half uur in. Ga op onderzoek uit. Lees. Stel vragen. Reflecteer en ga aan de slag om iets nieuws te proberen. Schakel tussen presteren en leren. Dat geeft het beste resultaat.

Hier tref je de complete Tedtalk van Briceño.

Staat jouw ontwikkeling stil? Werk je heel hard, maar verbeter je je nauwelijks? Heb je geen tijd om vaker in de leerzone te gaan? Mail me andrea@andreawerkhoven.nl of bel 06 46 03 14 10 om te bespreken wat ik van je over kan nemen, waardoor je meer tijd krijgt voor je ontwikkeling.

Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.