loslaten voor ondernemers

Ondernemer, durf los te laten

“Dat ik het niet alleen kan, weet ik nu zeker. Al een tijd eigenlijk. Maar ik weet echt niet wat ik door iemand anders kan laten doen.” Marian vergat haar aangifte omzetbelasting. Voor de derde keer. Compleet in beslag genomen door de klus bij haar nieuwe klant. Geen oog meer voor wat ook belangrijk is voor haar bedrijf. Ze kreeg een brief van de Belastingdienst. Met een fikse boete. Balen.

“Elke keer maak ik een lijstje met dingen die ik niet leuk vind om te doen. Die ik gewoon niet kan. En klussen die me veel te veel tijd kosten. Maar dan bedenk ik mij dat als ik het aan iemand uit moet leggen ik het net zo goed zelf kan doen. Dan gaat het veel sneller volgens mij. En laat ik het idee om dingen uit te besteden maar weer varen. Zeg tegen mezelf dat ik niet zo moet zeuren. Dat het allemaal wel meevalt. Maar het valt helemaal niet mee. Het werkt niet op deze manier, ik loop vast.”

Bloed, zweet en tranen

Ondernemers staan er niet om bekend dat ze de controle makkelijk uit handen geven. Het is ook spannend om los te laten. Heel spannend. Jarenlang gebloed, gezweet en gehuild. Mooie relaties opgebouwd met klanten. Je bedrijf is je baby, je kind. En je kind geef je toch ook niet aan de eerste de beste mee?

Voor veel ondernemers is het moeilijk los te laten. De meeste ondernemers doen het liefst alles zelf. Zodat ze zeker weten dat het goed gebeurt. En snel ook vooral. En dan kom je er op een gegeven moment achter dat je niet alles zelf KAN doen.

Dat je vergeet je aangifte omzetbelasting te doen. Dat je het aanmaken van je bedrijfspagina op Linkedin al een paar maanden uitstelt, omdat je geen idee hebt hoe het moet. Of dat je je blog maar niet op je site zet , omdat je al een week naar de juiste foto zoekt. Helemaal niet raar. Er komt zoveel kijken bij ondernemen.

Vertrouwen

Als je niet alles zelf kunt doen, dan kun je wel wat hulp gebruiken. Samenwerken zou fijn zijn, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. Je hebt het liefst een collega waarmee je samenwerkt. Die je met een gerust hart jouw werk toevertrouwt.

Maar de kans is groot dat je liever geen personeel aanneemt. Meer op zoek bent naar een vrijblijvende collega. Niet de lasten, wel de lusten. Dan is een persoonlijk assistent een logische stap.

Bij loslaten hoort vertrouwen en dat bouw je echt niet op in een week. Of in twee weken. Maar hoe pak je het dan aan? Door met elkaar in gesprek te gaan kan hij of zij je adviseren over wat je los kunt laten. En wat niet. Start altijd met een kleine opdracht. Zo maak je kennis met de manier van werken en weet je gauw genoeg of de samenwerking smaakt naar meer.

Zie het als een proces en een mooi avontuur, waarin je dingen niet loslaat, maar anders gaat aanpakken.


Wil je graag dingen loslaten waar je niet goed in bent? Waar je helemaal geen verstand van hebt? Wil je ruimte en tijd hebben voor je ontwikkeling terwijl je bedrijf op koers blijft? Mail me andrea@andreawerkhoven.nl of bel 06 46 03 14 10 om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.


Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.


credits foto: Blake Wheeler

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.