Alleen jij kan dat… toch?

In het begin leek de combinatie van een eigen bedrijf en gezin ideaal. Janine, organisatie-adviseur (42), heeft al een tijd een eigen bedrijf en nu na een aantal jaar ervaring weet ze dat het niet altijd eenvoudig is alle ballen in de lucht te houden.

Een bestaan als zelfstandige lijkt soms de enige manier een gezin te combineren met werk. Zeker als je ervoor kiest je kinderen zelf te verzorgen en niet elke dag van de week naar de opvang te brengen.

Janine zit samen met haar dochter aan de keukentafel. Ze beantwoord de mails die binnenkomen en haar dochter tekent er driftig op los. “Mammie, wil je dat groene potlood even aangeven?” Ze ziet de tranen in de ogen van haar dochter en realiseert zich dat haar reactie feller is dan nodig…

Kort lontje

De laatste tijd gebeurt het haar steeds vaker. Dat ze zonder aanleiding boos wordt of uitvalt naar haar dochter of man. Prikkelbaar en onrustig is. Ze begrijpt dat het nu écht tijd is daar wat aan te doen. “Ik herken mezelf af en toe niet meer. Ik wil niet meer zo’n kort lontje hebben en gewoon rustig reageren!”

Verwar vrijheid niet met flexibiliteit

In theorie geeft de combinatie eigen bedrijf en gezin je de vrijheid je tijd in te delen, zoals jij dat wilt. In praktijk betekent het dat je toch nog even dat telefoontje van je klant beantwoordt als je je kind staat aan te kleden voor zwemles. Of dat je tussen het huiswerk uitleggen door nog net even dat ene mailtje verstuurt.

Onderschat niet wat het met je doet als je continu moet schakelen tussen al je rollen. Voor je het weet, zit je vast in een patroon waarin jij alle taken op je schouders neemt en jezelf erop betrapt dat je vaak ’s avond nog zit te werken, terwijl je weet dat je eigenlijk een ochtendmens bent.

Je kunt niet alles zelf doen

Het is dus zeker niet eenvoudig om gezin en eigen bedrijf te combineren. Het vergt doorzettingsvermogen en een flinke dosis organisatie. Het is ook een illusie te denken dat je het allemaal alleen kunt. Het goede nieuws is dat dat ook niet hoeft! Er zijn zoveel mensen die je kunnen en willen helpen. Of het nu gaat om hulp in je gezin en bij het huishouden of om ondersteuning op professioneel gebied.

Het overdragen van je werkzaamheden is lastig. Jij bent natuurlijk de enige die weet hoe jouw bedrijf in elkaar zit en niemand kan je badkamer schrobben zoals jij. Op den duur kom je er niet onder uit toch een aantal taken los te laten. En weet je? Als je dat stap voor stap doet, valt het reuze mee. Na een tijdje merk je dat je weer overzicht hebt en voel je de rust die het loslaten oplevert.

Word je gek van het schakelen tussen werkzaamheden? Weet je niet hoe je al die ballen in de lucht moet houden? Weet jij niet welke taken je los kunt laten? Mail me andrea@andreawerkhoven.nl of bel 06 46 03 14 10 om te kijken hoe ik je kan helpen.


Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.


credits foto: Andrew Neel

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.