4 tips voor motivatie in de zomer

De zomervakantie is in een groot deel van het land al begonnen en dat is goed te merken. Mensen reageren traag of gewoon helemaal niet meer op mails en telefoontjes. En eerlijk. Heb jij niet ook vreselijk veel zin om een terrasje te pakken?

Steven, webdesigner (47) werkt aan één van de nieuwe sites van zijn grootste klant en de deadline is al over twee dagen. Hij staart uit het open raam. Strak blauwe lucht. Een heerlijk briesje strijkt over zijn gezicht. Hij ziet een jonge vrouw voorbij fietsen en haar jurk wappert vrolijk achter haar aan. Hij ziet haar gelukzalige glimlach naar de zon.

Wegdromen

Hij droomt weg en waant zich op zo’n heerlijk pleintje op een Grieks eiland. Op een terras onder reusachtige platanen. Lekker kopje koffie, zijn favoriete boek en het heerlijke geroezemoes van de lokale bevolking…

De ringtone van zijn telefoon zet hem weer met beide benen op Hollandse bodem. Terug in de werkelijkheid. “Het is bijna af René. Echt. Ik wacht nog op een aantal teksten en een infographic en dan kunnen we live”.

Jezelf motiveren is niet altijd eenvoudig

Als zelfstandig ondernemer is er niemand die tegen je zegt dat je aan het werk moet. Je moet jezelf motiveren aan de slag te gaan. Niet altijd eenvoudig. Zeker niet als het 25 °C is en de zon zo heerlijk schijnt.

Hoe kun je toch de inspiratie en motivatie vinden om door te gaan? Hierbij mijn tips.

  1. Hak je werk in overzichtelijke stukken. Hoe kleiner hoe beter. Zet in detail op papier wat je gaat doen. Dus niet ‘project’, maar ‘projectplan definitief maken’, ‘opzet mailen naar Peter’ en ‘planning af’. Wees concreet. Grote kans dat je je klus dan ook echt klaart.
  2. Gewoon starten. Hoe verleidelijk het ook is, laat je ‘rondje’ Facebook achterwege. Waarschijnlijk moet je iets doen waar je tegenop ziet. Begin met een klein klusje. Doe nog een klusje en voor je het weet zit je in de flow.
  3. Zorg dat je plezier hebt. Wat maakt jouw werk nog leuker? Schrijven in een fijn notitieboek of werken met die ergonomische muis? Je favoriete muziek aan? Zorg voor ideale omstandigheden en maak het fijn.
  4. Beloon jezelf. Stel jezelf iets leuks in het vooruitzicht. ‘Als ik die klus afheb, haal ik een kop koffie’. Of trakteer jezelf op een lekkere lunch of een mooi tijdschrift.

Laatste loodjes

Je weet wat ze zeggen over die laatste loodjes. Nog even volhouden dus. En hoe lekker is het als je ‘opgeruimd’ je zomervakantie in kan gaan. Al je klussen afgerond, zodat je echt even alles los kunt laten. Ik kijk er naar uit en wens je een fijne zomer!

Vind jij het lastig om op gang te komen? Vind je het lastig gemotiveerd te blijven? Heb je klussen die beter iemand anders kan doen? Mail me andrea@andreawerkhoven.nl of bel 06 46 03 14 10 om te kijken hoe ik je kan helpen.


Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.


credits foto: Wil Stewart

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.