Geen tijd om nieuwe producten te ontwikkelen?

Ellen reserveert vandaag voor werken aan haar bedrijf in plaats van in haar bedrijf. Dat staat al een tijd op haar lijstje. Een hele tijd. Een paar maanden om precies te zijn. Ze stelt het telkens uit, er komt elke keer iets ‘belangrijks’ tussendoor.

Op aanraden van haar vriend heeft ze tijd in haar agenda geblokt. Gewoon een hele dag. Ze schenkt een kop koffie in en start haar computer op. Een maagdelijk wit Word-document.

Productontwikkeling staat er op het menu vandaag. Best raar voor een coach. Productontwikkeling. Je levert toch meer een dienst dan een product? Maar ze leerde in een training dat het goed is haar diensten in productvorm aan te bieden. Een waardevol pakket. Een hapklare brok. Dat werkt.

De eerste letters verschijnen op het scherm en vormen zelfs een aantal regels. Maar Ellen drukt al snel weer op de backspacetoets. Tikt alle zinnen weer weg. Ze weet het niet. Ze weet niet wat ze moet kiezen. Hoe ze het aan moet pakken. Laat staan dat ze het op papier krijgt. Of op haar scherm in dit geval. Ze voelt een golf frustratie opkomen. Tijd voor koffie.

Hoe krijg je het wel voor elkaar?

Je weet echt wel dat je meer tijd moet besteden aan de ontwikkeling van je bedrijf, maar je wilt ook dat de gewone, dagelijkse dingen door blijven lopen. Eigenlijk zijn er maar drie dingen nodig voor een ‘aan-je-bedrijf-werk-dag’ met voldoening.

Plannen

Plannen. Daar begint het allemaal mee. Breng van te voren een goede ordening aan in je dag, zodat je weet wat je te doen staat. En wanneer je dat te doen staat. Als je snel op start komt, plan de grote kluiven dan aan het begin van de dag in. Heb je wat meer moeite met de ochtend, dan… Precies. En belangrijk; plan ook voldoende pauze in.

Vertrouwen

Zorg dat je met rust en vertrouwen zo’n dag ingaat. Dat je weet dat je mooie stappen gaat maken. En dat je met een gerust hart aan de slag kunt gaan, omdat je weet dat je onderneming gewoon door blijft draaien. Ze kunnen je best een dagje missen.

Zelfdiscipline

Laatste punt. Zelfdiscipline. Lastig, maar onontbeerlijk. Jij bent degene die het moet doen. Niemand anders kan jouw producten ontwikkelen. Zelfdiscipline gaat over daadwerkelijk aan de slag gaan, maar juist ook over doorzetten als je even vastloopt

Het is lastig tijd vrij te maken voor dit soort werk. Op korte termijn is het natuurlijk aanlokkelijker om betaalde uren te maken. Maar het is zo belangrijk vooruit te kijken. Je bedrijf en daarmee jezelf te ontwikkelen. Dat je zelfs als je al een aantal jaar onderweg bent een goede basis blijft creëren.

Een dag in de maand aan je bedrijf werken is realistisch, dus doe het gewoon. Maak die tijd vrij in je agenda. Ook dat vergt zelfdiscipline. Je moet het wel zelf doen.

Wil jij je vaker bezighouden met de groei van bedrijf? Wil jij ruimte en tijd hebben voor je ontwikkeling terwijl je bedrijf op koers blijft? Mail me andrea@andreawerkhoven.nl of bel 06 46 03 14 10 om te bespreken wat ik voor je kan betekenen, waardoor je meer ruimte krijgt voor jouw eigen groei en die van je bedrijf.


Ik ben andrea werkhoven en help veeleisende ondernemers die net een paar handen tekortkomen om verder te groeien. Wat elke dag moet gebeuren om je bedrijf draaiende te houden, dat doe ik. Ik signaleer, denk mee en neem initiatief. In mij heb je een allround sparringpartner, een klankbord. Je staat niet meer alleen in je ondernemerschap, want ik sta naast je. Zo heb je meer tijd en ruimte voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.


credits foto: Mikael Kristenson

De foto's bovenaan alle pagina's zijn van mij. Gebruik ze gerust, maar link wel graag naar mijn website.